Oral health assessment of scholars and its association with diet and anthropometric data

Authors

  • Luísa de Toledo Ghelfi
  • Ligiana Pires Corona
  • Gabriela Oyamada dos Santos
  • Ricardo Filipe Alves Costa
  • Daniele Natália Pacharone Bertolini Bidinotto
  • Celina Antonio Prata
  • Lucas Tadeu Bidinotto FACISB https://orcid.org/0000-0002-6909-8347

Keywords:

Child Nutrition, Anthropometry, Pediatric Dentistry, Oral Health

Abstract

Introduction: It is estimated that approximately 3 million of children are overweight, being 95% consequence of alimentation, which can influence oral health. Objective: This study aimed at evaluating the association among BMI, food consumption and oral health in scholars. Methods: BMI data from children between 5 and 10 years old were collected, and oral health was assessed using the CEO-D index (decayed, exfoliated or filled primary teeth). A 24-hour food recall was carried out. Energy, proteins, lipids, carbohydrates, fibers, calcium, phosphorus, iron, potassium, vitamins D and C and sugar were related to BMI and the CEO-D index. Results: Of 72 children, 73.6% were eutrophic and 26.4% were overweight/obese. 61.1% of students had CEO-D1. Of the overweight/obese children, 78.9% had CEO-D1 vs. 54.7% of eutrophic women (P=0.06). Children with CEO-D1 had lower consumption of proteins, fibers, calcium and phosphorus, and lower consumption of energy, iron, potassium and vitamin C (P<0.05). Conclusions: The data suggest that overweight/obese children had a diet that was poorer in nutrients related to mineralization and collagen production, which can alter the composition of periodontal teeth/tissues, which may facilitate the incidence of cavities. In addition, they can present chewing problems and prioritize the consumption of foods with easy chewing, avoiding the consumption of proteins and fibers, data that urge policies aimed at the quality of food.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Oliveira CLd, Fisberg M. Obesidade na infância e adolescência: uma verdadeira epidemia. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. 2003;47(2):107-8.
2. IBGE. Pesquisa de Orçamento Familiares – POF 2002-2003 2003 [Available from: http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicao/pof/imc.
3. Taddei JAdA, Colugnati FA, Rodrigues EM, Sigulem DM, Lopez FA. Desvios nutricionais em menores de cinco anos. Desvios nutricionais em menores de cinco anos: Unifesp; 2002.
4. Burrows R, Gattas V, Leiva L, Barrera G, Burgueño M. Características biológicas, familiares y metabólicas de la obesidad infantil y juvenil. Revista médica de Chile. 2001;129(10):1155-62.
5. Jaime PC, Frias PGd, Monteiro HOdC, Almeida PVB, Malta DC. Healthcare and unhealthy eating among children aged under two years: data from the National Health Survey, Brazil, 2013. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil. 2016;16(2):149-57.
6. de Araújo MFM, Beserra EP, de Araújo TM, Chaves ES. Obesidade infantil: uma reflexão sobre dinâmica familiar numa visão etnográfica. Northeast Network Nursing Journal. 2016;7(1).
7. DA COSTA ACN. Fonoaudiologia e dieta alimentar na dentição decídua. 1998.
8. Silva RdCR, Silva LAd, Araújo RPCd, Soares FF, Fiaccone RL, Cangussu MCT. Standard obesogenic diet: the impact on oral health in children and teenagers at the Recôncavo Baiano - Brazil. Cadernos Saúde Coletiva. 2015;23:198-205.
9. Maltz MT, Livia Maria Andaló. Groisman, Sonia. Cury, Jaime A. Cariologia: Conceitos Básicos, Diagnóstico e Tratamento Não Restaurador: Artes Médicas; 2016 2016. 144 p.
10. Teixeira MK, Antunes LAA, de Abreu FV, Gomes CC, dos Santos Antunes L. Primeiro molar permanente: estudo da prevalência de cárie em crianças. IJD International Journal of Dentistry. 2011;10(4):223-7.
11. Frazão P. Irrompimento do primeiro molar permanente em crianças de 5 e 6 anos de idade: implicações da análise longitudinal para prevenção da cárie oclusal. Revista Brasileira de Epidemiologia. 2011;14(2):338-46.
12. Botelho K, Carvalho L, Maciel R, Franca Cd, Colares V. Condição clínica dos primeiros molares permanentes: de crianças entre 6 e 8 anos de idade. Odontologia Clínico-Científica (Online). 2011;10:167-71.
13. Cypriano S, de Sousa Mda L, Wada RS. [Evaluation of simplified DMFT indices in epidemiological surveys of dental caries]. Rev Saude Publica. 2005;39(2):285-92.
14. Monego E, do Rosário Peixoto M, Santiago R, de Fátima Gil M, de Morais Cordeiro M, Campos MI, et al. Alimentos brasileiros e suas porções: um guia para avaliação do consumo alimentar: Editora Rubio; 2013.
15. Feldens CA, Kramer PF, de Abreu ME, Rosso ED, Ferreira SH, Feldens EG. Associação entre experiência de cárie em molares decíduos e primeiros molares permanentes. Pesquisa Brasileira em Odontopediatria e Clínica Integrada. 2005;5(2):157-63.
16. Tomita NE, Nadanovsky P, Vieira ALF, Lopes ES. Preferências por alimentos doces e cárie dentária em pré-escolares. Revista de Saúde Pública. 1999;33:542-6.
17. Foschini ALR, Campos JADB. Associação da cárie dentária com indicadores antropométricos do estado nutricional em pré-escolares. Alimentos e Nutrição. 2012:597-602.
18. Auad SM, Pordeus IA. Nutrição e sua influência nos processos de odontogênese, erupção e desenvolvimento da cárie dentária. Rev CROMG (Impr). 1999:151-5.
19. Muniz NFD, de Sousa Santos K, Cabral TF, de Oliveira CL, de Freitas Lima R. INFLUÊNCIA DA DIETA SOBRE AS ESTRUTURAS DENTÁRIAS: REVISÃO DA LITERATURA.
20. Katchburian E, Arana Chavez VE. Histologia e embriologia oral: texto, atlas, correlações clínicas. 2012.
21. Alvarez JO, Navia JM. Nutritional status, tooth eruption, and dental caries: a review. The American journal of clinical nutrition. 1989;49(3):417-26.
22. Lunardelli S, Peres M. Defeitos de desenvolvimento de esmalte não-fluoróticos na dentição decídua. Antunes JLF, Peres MA Epidemiologia da saúde bucal Rio de Janeiro: Guanabara Koogan. 2006:165-79.
23. Masumo R, Bårdsen A, Åstrøm AN. Developmental defects of enamel in primary teeth and association with early life course events: a study of 6–36 month old children in Manyara, Tanzania. BMC oral health. 2013;13(1):21.
24. Alvarez JO, Navia JM. Nutritional status, tooth eruption, and dental caries: a review. Am J Clin Nutr. 1989;49(3):417-26.
25. Masumo R, Bardsen A, Astrom AN. Developmental defects of enamel in primary teeth and association with early life course events: a study of 6-36 month old children in Manyara, Tanzania. BMC Oral Health. 2013;13:21.

Published

2021-12-30

How to Cite

Ghelfi, L. de T., Corona, L. P., dos Santos, G. O., Costa, R. F. A., Bidinotto, D. N. P. B., Prata, C. A., & Bidinotto, L. T. (2021). Oral health assessment of scholars and its association with diet and anthropometric data. Manuscripta Medica, 4, 31–37. Retrieved from https://manuscriptamedica.com.br/revista/index.php/mm/article/view/52

Issue

Section

Ciências da Saúde

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.